Przeglądając książkę "Małopolska trasa smakoszy" ma się ochotę na co najmniej 99% z podanych tam propozycji dań :) W pierwszej kolejności postanowiłam jednak zrobić łemkowski żurek.
Przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny, jednak mąkę zastępuje się płatkami owsianymi. Wyszło wspaniale więc dzielę się z Wami i polecam :)
Składniki na zakwas:
500g płatków owsianych górskich
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
2,5 litra przegotowanej letniej wody
mała kromeczka lub piętka chleba razowego
1 łyżeczka soli
1-2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
Płatki zalać letnią wodą. Dodać chleb, liście laurowe i ziela angielskie, sól, majeranek i ząbki czosnku. Wymieszać w słoju, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie
odcedzić wyciskając wszystko z płatków.
Składniki na żurek:
1 litr przygotowanego wcześniej zakwasu na żurek
ok. 2 litry wody
4-5 małych kiełbasek
kawałek boczku gotowanego
sól, pieprz
200ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
ziemniaki
Kiełbasę i boczek pokroić w słupki lub kostkę i podsmażyć. Dobrze wysmażone wrzucić na wrzątek. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i chrzan. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie wlać żur dodać
przeciśnięty czosnek, przyprawy. Na koniec zaprawić śmietana wymieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami (kompiery).
Smacznego :)
Przepis i zdjęcia pochodzą ze strony: www.mojepasjekrakow.blogspot.com